6.12.2016

Joulukalenteri 6

Itse Petteristä on puhuttu paljon, mutta hevosen hyvinvointi on paljon muutakin kun mietteitä miten harjoitellaan ja yritetään pitää suolisto terveenä. Minulla on myös todella iso rooli Petterin elämässä, joten tämän päivän kysymys kuuluukin:

Mitkä ovat parhaimmat ja huonoimmat puolesi hevosten kanssa touhutessa?

Danny varsanopetustunnilla 2011/2012
Parhaita puolia on todella paljon ja yhtä on todella vaikea valita. Rauhallisuus ja kärivällisyys ovat todella tärkeitä piirteitä minussa ja hevosten kanssa niistä on todella paljon hyötyä. Koulussa meillä oli varsapihatto ja oppilaiden tehtävänä oli oppitunneilla opettaa vuotiaille varsoille peruskäsittelyä ja ajo-opetuksen alkeita. Mikäli näillä tunneilla ei ollut kärsivällinen ja rauhallinen, varsat eivät olisi uskaltaneet luottaa minuun eikä siten tehdä niin kuin pyydettiin. Näistä piirteistä on myös todella paljon hyötyä nykyisessä työpaikassani lasten ja ponien kanssa, sama pätee niihin kuin koulun varsoihinkin
Kevät 2016
Päättäväisyys, josta toisessa luukussa puhuttiin jo riittävästi, kuuluu myös tähän. Mikäli näitä kolmea piirrettä minussa ei olisi, en olisi mitenkään selviytynyt haasteesta jonka sain viime keväänä. Eräs hevonen oli alkanut temppuilla omistajansa ratsastaessa, ja ehdotin että voisin ratsastaa sillä muutaman kerran. Hulluhan olin, kun halusin välttämättä sellaisen hevosen selkään, joka teki äkkikäännöksiä ja oli hypännyt pystyyn sillä seurauksella että oli kaatunut ratsastajan kanssa. Jos olisin antanut tuumaakaan tälle hevoselle periksi, olisin vain pahentanut tilannetta entisestään. Omistaja pääsi ratsastamaan muutaman kerran ilman ongelmia, mutta päätyi lopulta myymään hevosen luottamuspulan takia.

1.2.2013 Irtojuoksutus muuttui lopulta ilman varusteita ratsastamiseksi, sillä umpihangessa ei ollut kovin ihmeellistä itse tarpoa edestakaisin kahden hevosen perässä.
Onneksi minä olin oppinut luottamaan, sillä jos itse en uskaltaisi luottaa hevosiin tilanteessa kuin tilanteessa, olisin pulassa. Luottamukseen liittyy myös rohkeus, koska jos en olisi rohkea, en uskaltaisi luottaa. Ehkä kuitenkin kaikkein tärkein omista parhaista puolista on se, että olen johtaja laumalleni. Meidän täytyy ajatella kuin hevoset, ja koska hevosilla on aina lauma, se tarvii johtajan. Ihminen kuuluu aina laumaan, ja jos ei ole johtaja, hevosilta on turha odottaa kunnioitusta ja kuuliaisuutta. Sillä mikä on hevosten keskinäinen arvojärjestys, ei ole mitään merkitystä tässä asiassa, jokaisen hevosen kuuluu väistää ihmistä. Silti niin kauan kun haemme arvostusta hevosilta, myös meidän täytyy osata arvostaa niitä. Tiedon kerääminen on todella tärkeä taito, ja olenkin parhaaksi tavaksi kokenut sen, että kyselen mahdollisimman monelta ihmiseltä heidän mielipiteitään ja muodostan oman näkökantani sen mukaan.



15.4.2013
Huonoja puolia onkin todella vaikea itse havaita, mutta niitä löytyy kaikista. Saatan olla sokea joillekin asioille, enkä siis välttämättä näe asioita niin kuin ne pitäisi nähdä. Tämä ehkä korostuu kaikkein eniten rutiineissa ja ulkopuoliset ovat tällöin todella isossa roolissa kertomassa meille epäkohdista. Kaikista huonoin puoleni on itseni syyttäminen. Jos jokin menee pieleen, kuka muu siihen voi olla syypää kuin minä itse. Tärkeää ei ole niinkään se, kuka mokasi vaan pitäisi tietää mikä meni vikaan, miten sen voi korjata ja miten välttää sama virhe jatkossa. Olen myös melko varomaton Petterin kanssa. Luotan liikaa, jolloin teen ulkopuolisen silmin hulluja asioita. Saatan siis pestä ponin kavioita itse olemalla mahan alla, ratsastaa ohjat kaulalla esimerkiksi kun laitan hihoja hanskojen päälle ja talutan kilometrin pituisella narulla ponia tarhasta talliin ja toisinpäin. Toisaalta, Petteri on tottunut tähän käytökseeni eikä viitsi edes käyttäytyä huonosti. Tyhmää on silti luottaa niin paljon, koska Petterikin on vain eläin ja voisi yhtähyvin säikähtää jotain tai potkaista kärpästä mahan alla. Huonona puolena voin myös sanoa, että olen liian tarkka. Tai oikeastaan minut on opetettu liian tarkaksi, sillä koulussa karsinat piti olla todella hyvin siivottu kuiviketta säästäen, ja yksi kaveri kerran opetti, että käytävä pitää olla aina superhyvin lakaistu.

Hevostenhoidollisesti pidän itseäni melko taitavana ja pyrin näkemään asioita monelta kantilta. Kysyn neuvoa, jos jokin on epäselvää tai ongelmallista. Pyrin kasvattamaan omaa ammattitaitoani jatkuvasti perehtymällä uusiin asioihin ja ottamalla erilaisia haasteita vastaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti