22.12.2013

Joulukalenteri - luukku 22

Mistä nämä kysymykset?
Päivän kysymys:
Mikä on tallissasi parasta? Mikä huonointa? Kerro tallistasi sanoin ja kuvin.

Peilijäinen tallinpiha
Edottomasti parasta on se, että saamme itse päättää koska hoidamme hevoset! Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että hepat ulkoilee paljon, mutta taas kunnioitamme myös yötä. Petteri on tottunut edellisellä tallillaan nousemaan aikaisin ja menemään todella ajoissa nukkumaan, talvella vielä aiemmin kuin kesällä. Aluksi rytmiä oli todella vaikea muuttaa, mutta pikku hiljaa menin aamu- ja iltatalliin myöhemmin, silti joka aamu poni pyöri ja vaikutti hermostuneelta. Nykyään taas jos yritän ottaa ponia huomattavasti aiemmin sisään, ei siitä tule mitään; Petteri pyörii ja on levoton. Aamuisin edelleenkin Petteri on aina hereillä ja pirteänä, oli kello mitä tahansa, mutta on kuitenkin rauhallinen ja odottaa kärsivällisesti ulosmenovuoroaan. On myös huippua, että talli on pieni (16 karsinaa) ja meillä on hyvä tiimi, joten homma pelaa.

Hannu
Rakas vedenkeitin

Ehdottomasti huonointa on "Hannu" eli pannu. Tämä tarkoittaa sitä, että lämmintä vettä ei tule jos et lämmitä! Hauskaa vai mitä? Kylmällä ilmalla, tarkoittaen siis yli -17 täytyy Hannua lämmittää, muuten jäätyy putket ja koko talli. Toinen vaihtoehto varmasti olisi jättää hevoset päiväksi sisälle ja/tai ulkoiluttaa niitä pareittain muutama tunti päivässä. Joo ei., ei meidän hevosilla. Onneksi hätä keinot keksii varsinkin kun tänä "talvena" on ollut niin lämpimiä kelejä ja lämmintä vettä tarvitsisi. Vedenkeitin on aika toimiva ratkaisu lämmittämään rehuihin yms. pienet määrät lämmintä vettä. 



Tarhaviritelmiä
Toinen huono juttu on tarhat. Eihän ne mitenkään olennainen juttu ole hevosen pidossa, mutta olisihan se kiva jos ne kunnossa olisi. Läpimädät homeiset aitalankut ei pidättele hevosia jotka haluavat poistua paikalta, tai vaikka kesken päivän vaihtaa omatoimisesti tarhaa. Jotkut menevät läpi, mutta onneksi Petteri on keksinyt ovelamman ja hitaamman ja ehkä toimimattomamman ratkaisun; nimittäin syödä itsensä ulos. Pepa ei ehkä ole huomannut, että sitä mukaa kun lautoja syödään, sitä mukaa minä naulaan päälle uusia ja virittelen sähkölankoja (ilman sähköä, oletettavasti ihan turhaan). Onneksi meillä on kiltit pojat kun pysyvät paikalla tarhoissaan ja vielä oikeassa järjestyksessä.

Vaikka tallissamme on 16 karsinapaikkaa, vain 4 niistä on käytössä. Tallissahan on siis vain 3 hevosta + minun pupuni. Talli on jaettu kahteen osaan väliseinän avulla.



Joissakin karsinoissa on maalauksia, esim. Petterin karsinassa kukkia ja viereisessä pelle, kaneilla taas lehmät laitumella.
Pepan karsina
Pupujen karsina


Käytävän toinen puoli

 Heinäladosta löytyy kaikki, siellä on traktorit, heinät, kuivikkeet, puut, aitaustarvikkeet ja lähes kaikkea mitä voi tarvita. Jos jotain täytyy korjata, siihen välineet löytyy oletettavasti täältä. Ja kyllä, meillä pussitetaan heinät, pusseissa ne on helppo viedä aamulla ja päivällä ponien nenän eteen ja kukin saa omistajan/huoltajan määräämän määrän heinää. Jos poni on lihava, voi syyttää vain itseään.

Varustehuoneessa on onneksi paljon tilaa 3 hevosen tavaroille. Kaappipaikkoja on yhteensä 9, joista vapaana on pelkästään 2. Satulatelineistä on hieman pulaa, mutta hyvin ollaan pärjätty kun ollaan sovellettu.

Muutama satula puuttuu tällä hetkellä paikoiltaan 

Pesupaikka on mukavalla paikalla, vaikkakin aluksi melko pelottava heposille

Tätä tietä viemme hevoset ulos tarhoihin.
Kuivaushuoneessa on liian vähän tilaa! Telineitä on yhteensä 8 ja ne on jaettu 2 per hevonen. Silti tänään huomasin itsekin saman ongelman, että kaikkia märkiä varusteita ei saa ripustettua kuivamaan. Kuten näätte, Petterin satula on kuivaushuoneessa ollut jo moonta vuotta. Tänään kuitenkin kuivumassa sateen jälkeen.
Rehuvarasto. Minä, jonka poni söi tullessaan kaikkein vähiten, olen vallannut isoimman tilan rehuilleni. Okei, on siinä kanienkin ruoat. Petterin rehut siis nurkassa vasemmalla ylhäällä + nurkassa alhaalla, oikealla Eemelin ruoat.

Meidän tallissa on turha säikähtää yhtäkkiä ilmestyviä kaivinkoneita tai uusia traktoreita. Se on hyvin mahdollista. Tälläkin hetkellä tallin takapihalla könöttää kaivinkone ja joka sormelle traktoreita. Ainakin heposet saa siedätystä isompiin koneisiin. Petteri ainakin viihtyy täällä ja se on tärkeintä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti