7.10.2013

Miksi vuonohevonen?

Minulta kysyttiin perjantaina, miks vuonohevonen? Mietin kauan ja vastasin: "innostuin tästä kaverista". Talliin tullut mies halusi katsella poneja pienten lastensa kanssa, esittelin heille Tepon ja arvasin kaverin olevan hevosmies todettuaan Tepolle: "oletpa sinä rauhallinen... ja vanha." Hän sanoi kaikkien hevosrotujen olevan täysin samanlaisia, on vaan kyse yksilöistä. Niinhän se on, yhtälailla suomenhevosista löytyy niitä kultakimpaleita, mutta myös katastrofeja, sama pätee lämminverisiin. Miehen poistuttua tallista jäin miettimään hänen kysymystään, miksi vuonohevonen? Miksi ihastuin juuri tuohon rotuun ja tuohon yksilöön? Oliko se se, kun ne on niin erilaisia täällä Suomessa? Raviradalla usein kysytyt kysymykset kun me olemme ajamassa tai ratsastamassa: "Onkos tuo suomenhevonen?". Erään kerran minulta kysyttiin myitkö tuon. Tuon näköinen suomenhevonen olisi kyllä harvinaisuus, oma yksilönsä.

Luulen että siksi vuonohevonen, koska he ovat raskasrakenteisia mutta pieniä, niiden rotumääritelmässä luvataan rohkeutta ja kärsivällisyyttä, he ovat ponikokoisia hevosia, heitä ei ole montaa aitoa Suomessa ja heidän ulkonäkönsä lumoaa eikä heistä saa katsettaan irti. Ja mikä varmasti tärkein asia, he ovat erilaisia täällä satojen suomenhevosten, puoliveristen ja lämminveristen keskellä!

Miksi tämä yksilö? Koska hän haluaa miellyttää ja toimia joka tilanteessa. Hän kunnioittaa ratsastajaansa, hoitajaansa, ajajaansa ja taluttajaansa vasta sitten kun luottamus on selvä. Hän huolehtii siitä, että ei jää ilman ruokaa eikä häntä jätetä sisälle, hänellä on siis karsinaansa isompi ego. Hän tunnistaa laumansa ja on sille hellä, ei kohtele perhettään väärin. Hän ei valita jos asiat ovat huonosti, hän korjaa ne parhaansa mukaan. Hän kertoo kivuistaan jos osaa lukea ne. Hän ei ole kuin muut, hän kertoo kaiken silmillään ja vain harvat osaa lukea niitä. Ja mikä tärkeintä, tällä yksilöllä on itseänsä suurempi sydän! Siihen sydämeen mahdutaan me kaikki, jotka kuuluvat hänen elämäänsä!

Siksi vuonohevonen, siksi tämä yksilö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti