23.1.2014

Kuolainen vuosi

Petteri, joka ei ikinä kuolaa lenkillä eikä suu vaahtoa vaikka mitä tekisi! Mietin syksyllä 2012 josko kokeilisi jotain kuparikuolaimia tms. jos se saisi pojan suun vaahtoamaan. Toimenpiteisiin en kuitenkaan ryhtynyt, nämä jäivät vain ajatuksiksi.
2.9.2012
  • Madotettu 6.12.2012 Noromectin
Joskus helmikuun paikkeilla alkoi jätkän suusta vihdoin tulemaan kuolaa. Olin hieman onnellinen, koska eikös se ole hyvä merkki. Oikeastaan se oli limaa, vaaleaa, läpinäkyvää limaa. Tilanne kuitenkin meni vain pahemmaksi ja pahemmaksi, tosin läpinäkyvän liman mukana tuli oikeaa vaahtoa. Kävimme tunneilla ja valmennuksissa eikä kukaan osannut epäillä mitään. Ajattelimme että ehkäpä runsas kuolaaminen johtuu siitä, että sylkirauhaset alkoi toimimaan oikein yhtäkkiä. Huhtikuun alkuvaiheilla aloin olla huolissani, kaikki ei voi olla kunnossa. Vaahtoa tuli heti kun laittoi kuolaimet suuhun ja käytävällä oli suuri märkä läiskä siinä missä Petteri oli ollut kiinni. Yritin kysellä mahdollisimman monilta ja etsiä netistä tietoa, ei mitään. Entinen tallimestarimme ehdotti jos huuhtelisi suuta muutaman päivän ja katsoisi tulisiko muutosta. Ei tullut, soitin klinikalle toukokuun alussa. Sama käsky tuli sieltä, huuhtele suuta siihen asti kunnes tulette tänne. Ennen klinikkaa aloin ratsastamaan pelkällä riimulla, pelkäsin että hampaissa on jotain. Kuolaa tuli silti, vaikka vähemmässä määrin. Muutama päivä ennen klinikalle lähtöä poni alkoi yskimään. 
  • 24.5.2013 klinikalla
Kopissa odoteltiin muutama tunti, eikä poni osannut olla yksin rauhassa..

Raspattiin hampaat, hiekkaultra puhdas, tähystyksessä havaittiin keuhkoputkessa paljon sitkeää limaa (selittää yskimisen), lantanäyte puhdas. Lääkkeeksi saimme limaa irrottavaa lääkettä jota piti syöttää isot määrät aamulla ja illalla. Ponille siis aamuksi väkirehutarjoilu, että lääkkeet saatiin suht hyvin menemään. Helpotti, mutta oireet eivät kadonneet. Tuolta klinikalta sanottiin että olisi pitänyt syöttää toinenki kuuri, mutta laitumelle lähtö oli niin lähellä että tilasimme sieltä ell katsomaan.
Uimassa 31.5.2013
  • 7.6.2013 poni siirtyi laitumelle omistajansa luo
  • 11.6.2013 lähin ell kävi katsomassa Petteriä
Tarkistettiin taas hampaat jotka olivat ok. Kuolaaminen vasemmalla puolella oli voimakkaampaa. Pehmeä kitalaki turvotti ja näkyi makkarana kielen takana, edelleen köhi. Aloitettiin kortisonikuuri. Tällä meni paremmaksi taas, mutta kuolaaminen jatkui silti.
  • 24.7.2013 sama ell kävi edelleen katsomassa Petteriä
Liikuttaessa tuli välillä verta sieraimesta. Hengitysäänet olivat hieman korostuneet vasemmalla. Imusolmukkeet hieman suurehkot. Edelleen välillä yskii. Otettiin verikokeet joista ei löytynyt mitään kummallista, suositeltiin aloitettavaksi c-vitamiini ja syöttää sitä suurella annoksella siirtymävaiheessa laitumelta talliin.

  • 6.8.2013 Petteri siirtyi laitumelta talliin samalla vaihtaen paikkakuntaa
  • 12.8.2013 ähkyssä hiekan takia
18.8.2013 (Kuva AmandaM)
  • 23.8.2013 klinikalla jälleen
Hiekkaröntgeni otettu ja löydetty yhteensä 22x2cm hiekkaa suolistosta, mahatähystyksessä vanha, parantunut mahahaava, kaksi outoa riisinjyvän näköistä pattia joista ell ei osannut sanoa mitään, mutta lupasi ottaa selvää. Koskaan ei kuitenkkan mitään kuulunut, joten luulen että asia jäi sikseen. Keuhkotähystyksessä löytyi jonkin verran paksua limaa henkitorven alkupäässä ja äänihuulet olivat hieman ärtyneet. Raspatessa löytyi piikkejä ja kielessä haava. Otettiin myös verikokeet ja saatiin vihdoin lupa rokotukselle. Lääkkeeksi tältä reissulta psylliumia + omeprazolia + magnesiamaitoa. Näillä mentiin.
  • 4.9.2013 raviskan ell tarkisti että suu oli kunnossa ja vihdoin rokotettiin
  • 26.9.2013 tehoste rokotus
3.10.2013
  • 10.10.2013 klinikalla hiekkaröntgeni joka oli puhdas!!
  • 27.10.2013 Petteri matkusti opiskelupaikkakunnalleni kotiinsa
Joulukuun aikana syötin uudestaan kortisoni kuurin, tällä kertaa auttoi hieman mutta ei niin suurta muutosta kuin kesällä. Päätettiin kutsua klinikalta ell käymään kun kerta oli muutenkin tännepäin tulossa.
  • 9.1.2014 ell käymässä
Hampaat tarkistettu ja oli ok. Ei pienintäkään piikkiä eikä mitään raspattavaa, hyvä Petteri! Mahasaivartaja epäily ja lääkkeeksi yllättäen matolääke.
  • Madotettu 14.1.2014 Hippomectin
20.1 liikutuksesta tuli vihdoin mahdollista muutenkin kuin pelkässä käynnissä. Kolmen kunnon lenkin jälkeen huomiona: kuolaaminen kadonnut!! En voi uskoa tätä vieläkään, Pepallako oikeasti oli matoja. Mitä? Ja näillä oireilla. Odotan ja pelkään että kuolaaminen jatkuu...
  • Muutama fakta käpymadosta joita ell kertoi:
  1. Ei näy lantanäytteessä
  2. Oireina heinä-, elokuussa pieniä patteja kainaloissa ja lavoissa
  3. Jotkus kuolaavat mahdottomasti
  4. Ei välttämättä huomaa ulkoapäin
  5. Tarttuu lentäen, ei siis esim. lantaa syömällä
  6. Luullaan että on sukupuuttoon kuollut, mutta viime aikoina löytynyt tapauksia

23.1.2014 Lenkin jälkeen
Nyt vaan katsellaan ja odotellaan mitä huominen tuo tullessaan ja oliko todella syynä vain madot vai onko taustalla jotain muutakin. Itse edelleen epäilen limaa..
Parasta toivoen Petteri 23.1.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti